Belgisch Stuurbrevet theorie en praktijk motor of zeil ~ de opstap naar ICC

Het Stuurbrevet is wettelijk verplicht voor het besturen van grotere en sneller pleziervaartuig. Het ICC is het internationaal erkende brevet.

vanaf € 145,- incl BTW

Dit is je laatste kans om het Stuurbrevet te behalen volgens het “oude systeem”. Vanaf volgend jaar worden de examens en procedures voor het Stuurbrevet volledig aangepast (lees: ingewikkelder, complexer en… duurder), daarom raden we iedereen aan om nog in 2014 het fel begeerde brevet te behalen!

Het Stuurbrevet is de verplichte Belgische licentie voor het besturen van een pleziervaartuig op de nationale waterwegen.
Het ICC het International Certificate of Competence voor de pleziervaart, wordt in de meeste Europese landen erkend. Er zin verschillende categorieën –meer informatie onderaan deze pagina.

Wat is het Stuurbrevet?

Het Stuurbrevet is wettelijk verplicht voor het besturen van een pleziervaartuig vanaf 15 meter of dat sneller kan varen dan 20 km/uur, ongeacht zijn lengte.

In België zijn 2 versies van het Stuurbrevet, namelijk:
–  Beperkt Stuurbrevet
– Algemeen Stuurbrevet.

Het verschil tussen deze brevetten is dat je met het Beperkt Stuurbrevet uitgesloten bent van het varen op de Beneden-Zeeschelde.  Met Algemeen Stuurbrevet mag je overal varen. Het verschil in de leerstof is dat het voor Algemeen Stuurbrevet uitgebreider is.
Het Stuurbrevet is voor alle Belgische watersporters en bestuurders van vaartuigen. De theoriecursus van onze vaarschool bereid u voor op het officiële examen.  De examens worden door een centraal Belgisch instituut afgenomen, De Federale Overheids Dienst Mobiliteit.
De laatste examendatum in 2014 15 november.   NB, de Belgische overheid werkt aan plannen om op korte termijn het examen verplicht te koppelen aan praktijk.
De examensplaatsen zijn: Gent – Antwerpen – Zemst – Hasselt – Kortrijk – Brugge.

1-daagse theorie stoomcursus € 145

Deze 1-daagse theorie stoomcursus geven we in onze vaarschool.Leiddraad voor het stuurbrevet Ze is als eendaagse cursus te volgen of te combineren met de praktijk voor zeilboot of motorboot.
Onze vaarschool biedt u voor elke examendag een aantal cursusdagen. De theorie stoomcursus wordt gegeven in Temse door een Vlaamse docent.

We gebruiken als cursusboek de Leiddraad voor het stuurbrevet. U dient dit boek voor de cursus aan te schaffen en bij voorkeur alvast door te lezen. Uw vragen zijn zeer welkom op de cursus.

De cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers.
Voor deze cursus heeft u geen specifieke voorkennis of certificaten te hebben.
U kunt zich rechts boven opgeven. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en factuur.  Kort voor aanvang van de cursus en na uw betaling ontvangt u de Joining Instructions.

Combinatiecursus Stuurbrevet Theorie+praktijk

NaviClass biedt u een combinatie cursus in het Vlaams die gericht is op het Algemeen Stuurbrevet.

voorbereid het water op

Na de cursus en het examaen bij de FoD heeft u de theorie en praktijk voor het algemeen stuurbrevet en kan u ook direct het ICC , het International Certificate of Competence voor de pleziervaart aanvragen. Onze vaarschool kan u hierbij helpen.

De combicursus bestaat uit:

  • 1 dag theoretische stoomcursus waarin u
  • voorbereid het water opwordt voorbereid op het Algemeen stuurbrevet examen.
  • Begeleiding bij aanmelding voor theoretische examen
  • 1 dag praktijk varen en trainen op een motorjacht of zeiljacht van 9 to 17 uur
  • Begeleiding bij het aanvragen van uw brevet.
  • Uitleg hoe met het stuurbrevet het ICC “International certificate of Competence” aan te vragen

U kunt zich rechts boven opgeven. De praktijk plannen we met u na de theorie cursus.

Motorjacht praktijk

Met de cursisten van de theorie stemmen we de data af woorop deze praktijk gevaren kan worden met een instructeur van onze vaarschool.
Het motorjacht is een 31 voet single drive jacht. We varen vanuit Temse aan de Schelde – een getijde rivier met op sommige tijden sterke stromingen. . Deze cursus wordt gegeven aan minimaal 3 en maximaal 4 cursisten.
De motorboot combi cursusprijs is  € 425,-per persoon, inclusief BTW.

Zeiljacht praktijk

Met de cursisten van de theorie stemmen we de data af woorop deze praktijk gevaren kan worden met een instructeur van onze vaarschool.
Het zeil jacht is een 37 Salona. Vanuit de Roompot aan de zuidkant van de Oosterschelde – een getijde estuarium – wordt deze cursus gegeven aan minimaal 3 en maximaal 5 cursisten.
De zeil boot combi cursusprijs is  € 375,-per persoon, inclusief BTW.

Wat is ICC, Het International Certificate of Competence?

Het ICC , het International Certificate of Competence voor de pleziervaart, wordt in de meeste Europese landen erkend. In veel landen – waaronder Frankrijk – wordt het Belgische Stuurbrevet niet erkend en het ICC wel.

Om het ICC aan te vragen dient men:
– een Belgisch Vaarbewijs te hebben
– en Belg te zijn of een officieel verblijfsadres in België te hebben.ICC brevet blanco

Het is dus niet nodig nog een extra test of examen af te leggen. Het ICC is levenslang geldig.
Er bestaan meerdere categorieën voor het ICC namelijk “I” (inland): voor de binnenwateren en “C” (coast): voor de kustwateren. Verder wordt er onderscheidt gemaakt in “M” (motor): voor motorboten en “S“ (sail): voor zeilboten.

Wie een ICC wenst dat (ook) geldt voor een zeilvaartuig, zal een verklaring op eer moeten ondertekenen dat de nodige zeilbekwaamheid werd verworven. Met de Combinatiecursaus Vaarbewijs van onze vaarschool is het aantonen van de zeilvaarbekwaamheid geen probleem.

De Overheidsdienst Mobiliteit geeft de ICC uit welke zijn aan te vragen met een formulier dat NaviClass u verstrekt nadat uw uw Stuurbrevet heeft.  Wij geven aan waar u dat kunt indienen met welke bijlagen en u bekomt uw ICC thuis.

Belgisch Stuurbrevet theorie en praktijk motor of zeil ~ de opstap naar ICC

Opleidingsadvies nodig?

Weet U niet welke opleiding u het beste kan kiezen? Of welke u het meeste baat bij heeft? Laat u dan gratis informeren door ons en wij zullen U gratis advies geven wat u het beste kan doen. Laat hieronder uw telefoonnummer achter en wij bellen U zo snel mogelijk terug: